Sve što ste oduvijek željeli znati o black hat SEO-u a niste se usudili pitati


Black hat SEO, neki ga vole, neki ga mrze, ali bez obzira na to on je dio naših svakodnevnih života. Mog na primjer, tako što svakodnevno imam prilike vidjeti konkurentne tvrtke koje nude “SEO usluge” na način kako za X novaca i X vremena možete biti na prvoj poziciji u Google tražilici te time upropaštavaju stranice nedovoljno educiranih klijenata.
black-hat-seo
A što je to u biti black hat SEO? Black hat SEO je niz radnji koje se poduzimaju kako bi određena stranica bila među top rezultatima za određeni broj ključnih riječi. Pa ovo zvuči isto kao i definicija SEO-a, zar ne? Tako je, ali razlika je što black hat tehnike koriste nedozvoljene radnje, pod nedozvoljene ne mislim na to kako su protuzakonite, i kako ih policija brani, već na to da Google ne odobrava takve tehnike, te svaku internetsku stranicu koja se koristi njima kažnjava na taj način da ih briše iz razultata svoje tražilice.

Nastanak black hat SEO tehnika može se pronaći još u davnim prapočecima internetskih tražilica. U to vrijeme algoritmi koji su određivali pozicioniranje određene stranice nisu bili ni približno sofisticirani kao danas. U to vrijeme je formula išla ovako nekako: što veći broj dolaznih linkova, to bolje pozicioniranje. Pri tome nije bili bitno koliko su kvalitetni linkovi bili, tj. nije se gledala kvaliteta već količina. Iz ovoga možemo čak i zaključiti kako je black hat SEO čak bio legitiman u samim počecima SEO optimizacije, odgovor na to pitanje je i da i ne. Da zato što je formula za kalkulaciju pozicioniranja bila prejednostavna, i nitko Vam nije branio loše linkove, a ne zato što neke od black hat tehnika očito nemaju veze sa zdravom pameću i vidljivo je iz svemira kao i Kineski zid da tu nešto ne štima i onda a osobito sada.

OK, sad kad smo povukli crtu između black hat SEO-a i white hat SEO-a, vrijeme je za demonstraciju nekoliko popularnijih black hat SEO tehnika.

Spam komentari, popularno čak i danas, za profesionalne black hatere jako lako izvodivo putem njihovih alata koji automatski postavljaju glupe komentare na ogromnom broju blogova. Profesionalci koji rade ovu uslugu ne razmišljaju o kvaliteti komentara, kvaliteti bloga, niti o relevantnosti. Oni su klijentu prodali određeni broj linkova i do su i dostavili. Nitko ih ne može kriviti kako nisu odradili obećano.

Forum spam, slično kao i prethodno s tim da postoji nekoliko opcija:

  • Link se dodaje u potpis člana, a zatim se okolo po forumu odgovara na razno razna pitanja, a i postavlja pitanja na razno razne teme.
  • Link unutar odgovora na pitanje, npr, pogledajte ovaj link, tu ćete pronaći odgovor na pitanje. Na linku naravno neće pronaći odgovor na nikakvo pitanje, zato što je u većini slučajeva nerelevantan.
  • Postavljanje novog posta sa puno klijentovih linkova na različite podstranice, ili čak korištenje prilike da se jednim postom ubije više muha, tj. Prikaže veći broj linkova za više klijenata.

Staro dobro hakiranje, proces ide ovako nekako, Vi ste vlasnik internetske stranice xyz.com koju će netko hakirati i dodati u kod Vaše stranice pregršt linkova koji će biti zamaskirani za običnog posjetitelja. Linkovi će biti iste boje kao i pozadina stranica te se neće vidjeti sve dok ne selektirate sve na Vašoj stranici.

Postoji i sofisticiraniji način,a linkovi se ne vide čak niti kad selektirate cijelu stranicu već su vidljivi u cache-u stranice (google naredba cache:xyz.com).

Link farme, ne, nije u pitanju svinjogojstvo ili bilo kakvo drugo uzgajanje životinja koje će završiti na našim stolovima za blagdane. U pitanju je mreža internetskih domena koje su zajedno umrežene na način da svaka domena linka na sve ostale domene iz mreže. I ovdje naravno postoje sofisticirani alati koji grade farme skoro jednim klikom miša, dok oni drugi to rade ručno, ali bez obzira na koji način su izgrađene, link farme su black hat tehnika broj 4 koja nikako nije poželjna u bilo kojoj SEO strategiji.

Skriveni sadržaj, ovo je jako slično tehnici broj 3 gdje sam pisao o hakiranju stranica s tim kako se ovdje radi o skrivenom sadržaju na vlastitim stranicama. Znam kako se ovo normalnom čovjeku ne čini normalnim, ali u davna vremena je Google bio gladan sadržaja po određenom anchor tekstu (ključnoj riječi), a to se koristilo na način da su se stranice pretrpavale skrivenim tekstom koji se sadržavao od ključnih riječi za koje se odrađena stranica željela visoko pozicionirati.

Google je u zadnjih nekoliko godina postao jako pametan, pravi mali vunderkind, te prepoznaje stranice koje se bave nedozvoljenim SEO tehnikama i kažnjava ih na način brisanja iz prikaza rezultata. Iz tog razloga preporučam svima koji se tek upoznavaju sa SEO-om da zaobiđu gore navedene taktike i posvete svoje vrijeme i novac White hat SEO tehnikama koje će im donijeti dugoročno održive dobre rezultate.Komentari nisu dozvoljeni.