Kako do savršenog meta description taga


Meta description tag je još jedan u nizu HTML elemenata koji iako nije bitan za dobre pozicije na tražilicama ipak ima utjecaja na dobivanje prometa.

internet

Općenito o meta description tagu

Meta description tag nije vidljiv za korisnika koji posjećuje određenu web stranicu, a nalazi se u HEAD dijelu HTML koda web stranice. Kao primjer navodim meta tag naše naslovnice http://cro-seo.com/.

<html>
<head>
<meta name=”description” content=”SEO optimizacija web stranica po izrazito povoljnim cijenama. Neka Vaš web bude optimiziran kao i druge svjetski poznate web stranice. Nazovite 095 2200002.”/>
</head>
<body>
<p>Neki sadržaj
</p>
</body>
</html>

Kao što možete vidjeti iz navedenog primjera, meta description tag je opis sadržaja koji se nalazi na određenoj stranici. Optimalna dužina ovog meta taga je do 155 znakova, uključujući razmake.

Google koristi meta description prilikom prikazivanja rezultata pretraga za opis stranice.

meta-description

Zašto je bitan meta description tag

Već smo spomenuli kako ovaj meta tag nema utjecaja na pozicije u tražilicama, ali je ipak izrazito bitno napisati ga, te u njega na inteligentan način ubaciti ciljane ključne riječi (ključne riječi za koje želimo visoke pozicije na tražilicama a time i više prometa). Meta description tag treba biti napisan na način da zaintrigira osobu koja gleda rezultate pretraga te da klikne baš na Vaš rezultat. Meta tag mora biti unikatan, što znači da ga ne smijete kopirati na druge stranice Vaše domene, niti ga koristiti na drugim domenama (ukoliko ih imate).

Kako NE kreirati meta description tag

Česta je pogreška jednostavno navođenje ključnih riječi u meta description tagu. Ukoliko Vam je stalo do toga, koristite meta keywords tag, a u meta description unesite opis sadržaja web stranice.

Gore smo vidjeli kako meta description ne bi trebao biti duži od 155 znakova, ali meta description ne smije biti ni prekratak (neinformativan). Prekratke meta descriptione će Vam Google prijaviti u Google webmaters tools alatu, a razlog zašto to rade je logičan. Prekratak meta description je neinformativan, što znači da ni Google a ni osobe koje nešto traže na Google tražilici neće biti informirani što će dobiti kada kliknu na neki rezultat pretrage. Stoga držite meta description dužinu u rasponu od 120 – 155 znakova.

 A što ako ga ne napišem?

Pa ništa. Ne morate ga napisati. Neki od čitatelja će sad pomisliti, tko je tako lijen da mu se ne da pisati meta description ako mu to može dovesti posjetitelja. Nije u pitanju lijenost. Zamislite situaciju kada gradite web shop sa više stotina proizvoda, pisanje opisa će u tom slučaju uzeti jako puno vremena. U tom slučaju OK je ostaviti meta description prazan. I što će onda Google pokazati u rezultatima pretrag? Google će sukladno sadržaju koji se nalazi na stranici kreirati snippet za prikaz u rezultatima pretrage. I to je to.

 Sažetak

Ukratko za meta description je bitno:

  • dužina od 120 – 155 znakova
  • ne morate ga napisati ali se preporuča
  • nije bitan za pozicioniranje na tražilicama
  • ne smije biti duplikat, tj. svaki URL mora imati svoj meta description

Za kraj, ovo je link na Google Chrome ekstenziju pomoću koje možete vidjeti trenutan meta description neke stranice, te kreirati novi.Komentari nisu dozvoljeni.