SEO kazne, kako je došlo do toga i što sad


SEO je igra koja nema kraja, a morate je igrati po pravilima ako ne želite biti izbačeni iz igre i gledati svoje protivnike kako uživaju u nastavku igre i ubiru plodove koji su itekako mogli biti Vaši.

nema rezultata
A zašto nisu? Ako niste pratili pravila igre znači da ste bili jako zločesti te Vas je Matt Cuttsov tim kaznio i izbacio iz Google indeksa, što znači kako se Vaše stranice ne pokazuju u rezultatima pretraga za niti jednu frazu, pa čak ni kada utipkate ime svoj tvrtke. Gadna stvar, jako gadna.

A kako ste uopće došli u tu situaciju? Ako se pitate ovo , vrlo je vjerojatno kako ne znate puno o SEO optimizaciji. Vjerojatno samo to da Vam je bila potrebna prije nekoliko godina i kako je bitna za zauzimanje top pozicija u Google tražilici. Ukoliko se prepoznajete, znači kako ste angažirali jednu od SEO agencija koja je za Vas radila SEO optimizaciju. Vjerojatno ste u početku i bili jako zadovoljni postignutim rezultatima, te ste se zapitali gdje se do sada ova tvrtka skrivala. Vaša suradnja je započela na način da Vam je za X kuna obećana top pozicija za X broj ključnih riječi ili će Vam vratiti uloženi novac. Odlična stvar zar ne? Paaaa, i ne baš.

A zašto, evo i odgovora. Istina je kako ste se Vi stvarno unutar obećanog roka našli na obećanim pozicijama u Google tražilici, a priljev posjeta i potencijalnih klijenata nikad nije bio veći. Vaša sreća također nije mogla biti veća. Ali eto odjednom nema posjeta, nema potencijalnih klijenata, nema ni Vas u tražilicama. Vaš SEO suradnik Vam nije rekao jednu stvar, a zašto bi Vam i rekao kada bi to za njega značilo gubitak posla, radi se o tome kako je Vaše pozicioniranje postignuto „black hat taktikama“. Black hat taktike zaslužuju poseban članak, te ovdje nema mjesta za duže pisanje o njima. Ali ukratko, Vaše pozicioniranje je postignuto „black hat taktikama“ kao što su: spam komentari, forum spam, pretrpavanje ključnim riječima…

A šta da radim prijatelji moji? Vjerojatno se to sad pitate, kao u pjesmi Bijelog Dugmeta. Povratka nazad nema, što je bilo, bilo je. Na Vama je da odlučite želite li ulagati novac u domenu koju ste koristili do sad ili ćete se odlučiti za novu domenu te započeti SEO optimizaciju u skladu sa Google smjernicama sigurne optimizacije. Da, postoje i one druge SEO tvrtke koje Vam nikad neće obećati prvu poziciju za X kuna i X vremena, to su tvrtke koje se bave „White hat tehnikama“ i one rade u skladu sa Google smjernicama sigurne optimizacije. Takvim tvrtkama će trebati malo više vremena da Vas dovedu među top rezultate, ali u njihovim rukama Vaš SEO je dugoročno siguran. Eh da, vratimo se na razkrižje odluke, skrenuti lijevo ili desno, nova domena ili stara? I jedno i drugo ima smisla ako pitate mene.

Scenarij jedan: oporavak stare domene, zato što je moguće kako ste izgradili i određenu pozitivnu reputaciju među svojim klijentima, te ste prepoznati na društvenim mrežama. U tom slučaju preporučam pronalazak novog SEO eksperta koji će zajedno sa Vama raditi na povratku Vaše domene iz SEO smrti. Konačni rezultat naravno neće biti zombi, već Vaša domena u Google rezultatima. Ovaj proces može biti duži nego SEO optimizacija nove domene, a sa tim i skuplji. Na Vama je da proučite situaciju u kojoj se nalazite i odlučite kojim putem dalje.

Scenarij dva: kupnja nove domene i svježa SEO optimizacija. Iako se ovaj scenarij čini nelogičnijim od scenarija jedan, može imati smisla ukoliko je Vaša tvrtka relativno nova i nema dugogodišnju reputaciju. Pozitivni rezultati će ovisno o uloženim sredstvima moguće doći prije nego atuocestom scenarij jedan.

Moj zaključak za kraj bi bio, ne uzimajte SEO olako, i dobro razmislite koga angažirate za obavljanje tog posla. Nakon što kontaktirate tvrtku za koji ste zainteresirani, postavite im što više pitanja vezano za SEO Vaših stranica, te zatražite besplatnu analizu stanja u kojem se trenutno nalazite. Ozbiljna tvrtka će Vam to uraditi, a već iz toga ćete moći vidjeti njihovu kompetentnost. Idite i korak dalje od toga, raspitajte se o njihovim prijašnjim poslovima kod bivših klijenata, na društvenim mrežama ili na forumima. Nakon toga razmislite još malo i započnite SEO igru, igru u kojoj ćete izaći kao pobjednik.Komentari nisu dozvoljeni.